Жулиета и Божидар ни гостуват днес, за да споделят, как продължават да се наслаждават на природата и след раждането на близнаците Явор и Огнян. Да са навън с децата, без значение от времето, се е превърнало за тях в ежедневие. Радвам се, че ни споделят техния опит, понеже не се знае, кога и къде го чака човек едни близнаци 🙂

1. Моля да се преставите вие и вашето семейтво.

Здравейте! Ние сме Жулиета, Божидар и близнаците Явор и Огнян, които наскоро навършиха една година. Аз си обичам планината от дете, но Божо, който е планински ултрамаратонец и приключенец, определено е основния двигател на нашите семейни разходки сред природата.

2. Какво обичате да правите през свободното си време заедно?

На нас цялото ни време е свободно и заедно :). Решихме, че ще отделим поне една година само на децата, така че откакто са се родили правим почти всичко заедно.

Явор и Оги за първи път лазят навън

3. Колко често обикновено излизате сред природата с децата?

Всеки ден по един – два пъти излизаме с децата в близкия парк, независимо от времето навън. Много рядко пропускаме. Поне веднъж в месеца имаме и по-дълга разходка.

4. Какви трудности срещате при излети с две малки деца – близнаци? И как се справяте с тях?

Явор и Оги много обичат да са навън и често си поспиват в раничките, но все пак не ни се иска да прекарват по цял ден в тях. Също така кърменето или храненето с пюре на две деца в планината, не е толкова лесно и бързо или поне на нашите две. Ходенето с 13кг на гърба не е голяма трудност за Божо, но при мен след няколко часа започват да се обаждат разни болежки. Затова си избираме по-леки разходки, но задължително да водят до някое красиво място.

Ноемврийски залез на Моняк

5. Какви излети предпочитате най-вече и защо?

Планински! С хубави гледки. И двамата обичаме да снимаме и често сме с фотоапарати в раниците.

6. Разкажете интересна случка с вас и децата по време на излет сред природата (преход, колело, ски, палатка, хижа, др.).

Oще са малки, тепърва ще имаме интересни случки, надявам се. Миналият месец за първи път ги пуснахме да лазят на свобода на току-що поникналата зелена трева, цялата покрита с цъфнали цветя (имаше и няколко кравешки “тортички”, но успяхме да ги хванем преди случката да стане интересна ).

7. Разкажете, как планирате преходите и разходките и какво вземате в предвид?

Първо – гледаме какво е времето, за да преценим как да облечем децата. Второ – колко време ще сме навън, за да им вземем достатъчно храна и памперси. Иначе не сме много по стриктното планиране на нещата.

8. Какво слагате задължително в раницата/самари при излет с децата?

Нищо специално, просто обикновените неща, които всеки взема навън с децата – дрехи, храна, вода и памперси.

9. Какви техники използвате да мотивирате децата, когато започнат да негодуват?

При малките деца е лесно, ако мрънкат има три опции – спи им се, гладни са или памперсът е за смяна.

10. Как предпочитате да сте сред природата – сами или с приятели? И Защо?

Добрите приятели са винаги добре дошли, но и само ние да сме си, няма как да ни е скучно.

11. Имате ли вече планове за излети с децата през идващата пролет? Ако да какви са?

Както казах, не сме много по планирането. Ще ги мислим в крачка, но определно искаме да посетим доста интересни места, да им покажем гледката от първенците на някои от планините ни.

12. Къде искате да отидете с децата, и все още не сте били?

Навсякъде. Сериозните планини тепърва ни очакват. Искаме да спим на палатка или направо под звездите с чували. В по-далечен план искаме да прекосим Южна Америка с колелета. Това ще е изключително вълнуващо и в същото време полезно преживяване за децата, тъй като всички премеждия и предизвикателства по пътя, сблъсъкът с различна култура, ще възпитат у тях много човешки и личностни качества .

На път с любимите ранички

13. Какво, мислите, дава времето прекарано сред природата, на децата и на вас като семейство?

Спокойствие и сплотеност, радост и здраве.

14. Какви умения според вас придобиват децата, при по-чест конкат с природата?

Уважение и любов към природата и нейните обитатели – много ни се иска да предадем нашето отношение към природата и на тях. Относно умения, вероятно ще бъдат по-организирани, отговорни, самостоятелни, решителни.

15. За какво ползвате блога “С Деца на планина”?

Черпим идеи за нови красиви места, които да посетим.

16. Какво ще си пожелаете сами?

Още едни близнаци! …може и момичета де 🙂

17. А на читателите на блога? Да са здрави, да се обичат и да прекарват повече време с децата си.