Постът актуализиран (05.12.2019): Зимата пристигна. А с нея и снегът и студеното време. Ние с децата отдавна я чакаме. Защото зимата предлага множество различни и разнообразни възможности за приключения. Навън сред природата, та дори и в парка. Много родители се чудят, как да облекат децата за този сезон и често не им позволяват да излязат навън “защото е студено”. Може да е студено, но децата могат да се забавляват не по-малко през зимата от през лятото. А ние с тях също. Настинка могат да хванат навсякъде. Най-вече в затворени помещения с други деца и лошо проветряване. Далеч по-малко вероятно е това да стане на чист въздух навън сред природата – па макар и да е студено. Важно е децата да играят навън през зимата. Важно е също да ги слушаме, когато казват, че им е топло! Това най-вероятно е така. Ако на едно дете му е студено, то ще си каже също. Никое дете няма да мръзне и да си трае 🙂

Надявам се информацията тук да е полезна. Ще се радвам да споделите опит и наблюдения, как обличате децата си през зимата, за да играят навън.

Основни правила

Подходящото облекло за зимата е важно. Още по-важни са принципите и правилата за обличане през този сезон. А те са прости – да запазим топлината на тялото чрез облеклото, без обаче да го прегряваме. Да изкараме влагата по-далеч от тялото. С други думи, нека ни е уютно и в никакъв случай да не допускме изпотяване. То определено е по-опасния фактор от изстудяването. А нека бъдем честни – повечето родители клонят към прекалено навличане на децата през студените дни. Така те не само ги превръщат в едва подвижни малки роботчета, но и ги изпотяват при най-малката активност.

Трябва да се вземе в предвид, че децата се движат – тичат, гонят се, замерят се със снежни топки, скачат в снега, пързалят се по замръзнали места. Те отделят топлина и тази топлина трябва умно да се регулира, за да не се превърне в пот. Затова се препоръчва следване на принципа на лука. Няколко различни слоя дрехи с различна функционалност, които могат да се комбинират в зависимост от времето и активностите на детето. Tова са бързосъхнещи, влагоотвеждащи материи, с добри изолационни качества, чиято цел е да се запази телесната температура постоянна и да предпази тялото от студ, вятър и влага.

Т. нар. функционални дрехи вече са лесно достъпни и могат да се намерят на прилични цени. Има доста такива и на неприлично високи цени. За малки деца, които израстват дрехите за една, най-много две години, особено подходящи са бюджетните, но със добри качествени показатели продукти на Декатлон и сезонните оферти от Лидл. От първите дори може да се пазарува и онлайн.

Базово слой / base layer

Това обикновено е термобельо – дълъг клин и тениска с дълъг ръкав. Те са по тялото и запазват добре телесната температура, като извеждат влагата навън към другите слоеве, далеч от тялото. Обикновено са комбинация от синтетика и мерино вълна. Предимството на синтетиката е, че лесно и бързо съхне, докато мериното не се вмирисва при често носене и има по-добра топлоизолация.

Ние отдавна сме оставили в историята разни памучни тениски и чоропогащници. Термобельо слагаме в някои случаи, дори когато децата са на градина/училище. Ползваме го и през останалите сезони, напр. лятото, когато се качваме да спим по високопланинските хижи или на палатка. Практично е, леко е, не заема място и придава конфорт. В Декатлон цените варират между 7 и 27 лв. за продукт според качеството.

Междинен слой / middle layer

Обикновено тук слагаме полар за горната част на тялото. За краката не слагаме междинен слой (освен ако не е мнооого студено, напр под -10°). Поларът също е синтетичен и запазва топлината на тялото. Също така добре провежда влагата навън. Мек е и приятен за носене. И него често го слагаме за градина и училище. Това също е четирисезонна дреха за нас. Има различни полари, различаващи се най-вече в степента на топлоизиолация. Когато не духа, навън е слънчево и децата са активни, може да ги оставим да играят само по полар и без яке. Трябва да се внимава да не се мокри, защото загубва свойството си да запазва топлината. Цените в горе-споменатите магазини варират между 10 и 30 лв според модела и материалите.

Друга, все по-често използвана дреха е пухенка или хибриден полар. Пухенката може да се слага или при много ниски температури да пази детето от студа когато е в покой например или като външен слой, когато е сух студ и няма опастност от намокряне. Ние засега не сме ползвали, но ако се засилите към високата планина с намерение за по-дълги разходки, този слой ще свърши работа.

Външен слой / Outer layer

Основната функция на външния слой е да пази тялото от вятър, вода и студ. Използват се дрехи, непропускащи външната среда да проникне към тялото. В същото време имат качествата да извеждат влагата от тялото към навън (транспортират влага извън дрехите). Трябва да се знае, че тук винаги е компромис между защита от вятър, вода и студ и възможност дрехата да диша. Т.е. ако тя изолира перфектно от външната среда, най-вероятно няма да диша добре и влагата ще кондензира отвътре (вътрешните слоеве ще се навлажнят). Ако път транспортира влага добре навън, то тя ще пропуска (малко или много) вятър и вода. Проблемът тук сме го решили с две опции за външния слой.

За краката ползваме чисто и просто ски-гащеризон. Според времето и активностите го съчетаваме (или не) с термобельото. Гащеризонът пази от намокряне и държи краката топли. Нагоре използваме или софтшел материя или ски яке. Ски якето най-вече, когато сме на сняг. То обикновено е по-дебело от софтшела и пази по-добре от студ. За сметка на това при по-активна дейност и игри навън предпочитам да слагам софтшел. Той е по-лек и удобен, дава повече свобода на движение на децата и има достатъчно добри изолационни свойства. Предимството е, че при него термо- и влагорегулацията е по-добра спрямо ски якето. Цените тук много варират, но бюджетни решения могат да се купят от 40-50лв нагоре.

Трябва да отбележа, че горе описаните три слоя, трябва да се съчетават добре според активностите и времето. Напр. ако е студено (около 0 градуса) и тихо, без вятър и влага), и детето търчи наоколо, може да му се махне средния или външния слой. Когато остане в покой, се слага този слой, за да запазва топлината.

Глава, ръце, чорапи

Изолацията на тялото включва и карйниците, които обикновено са първите, които усещат студа или пук се изпотяват. И тук може да се приложи принципа на слоевете, както при дрехите. Ние обаче подхождаме малко по-прагматично. За главата използваме една бъф кърпа и обикновена шапка с полар от вътре. Бъф кърпата я слагаме на врата и ако е по-студено я поставяме под шапката или пък като маска на лицето. И тук, както по-горе писах е важно да не допускате изпотяване. По-скоро да оставим детето да си каже, че му е студено на ушите, вместо да му слагаме шапки и качулки, които ще го изпотят.

Относно ръкавиците, тук нещата са по-сложни. Особено за деца до към 4-5 години, ръкавиците са без пръсти. Ако сте на сняг, гледайте да имате правилния размер, понеже големи или малки ръкавици водят по-бързо до изстиване на пръстите. Ние обикновено ползваме ски ръкавици и носим като една резерва меки, платнени ръкавици.

При чорапите почти винаги сме със ски чорапи, които са до или под коленете. Направени са от изкуствена материя и по мои наблюдения не изпотяват много. Те топлят добре и са приятни за носене.

Обувки

Ето това е нещото, в които според мен е добре се заложи на качествена стока. Високи обувки или апрески, пазещи децата от намокряне дълго време при престой на сняг или влага. Обикновено те имат някаква мембрана или са изолирани с гума. Ако от другите неща може да се закупят бюджетни продукти с добри качества, аз поне не съм виждал такива за обувки. Заслужава си, да се купят добри зимни обувки, та детето да може да ходи цяла зима с тях и на градина и на вън в парка и в планината. Защото, ако краката са мокри, играта свършва бързо и се налага прибиране в къщи. Без значение колко и какви слоя дрехи имате и колко правилно може да ги комбиниране.

Все пак да отворя скоба, че докато децата са активни (тичат, скачат) дори мокри крака не са проблем, понеже те са топли. Играта може да продължи. Но спрат ли, цялото тяло изстива бързо заради мокрите крака. Не веднъж при зимни разходки Ема и Криси се мокрят до ушите понеже или скачат в снега или се пързалят по задни части, при което снегът влиза отгоре през обувката. Правилото, което следваме е да побързаме да се приберем и вземем топла баня, след като свърши разходката (или поне да имаме резервни чорапи и обувки в колата).

Сега е сезонът на подаръците. Идва дядо Коледа, дядо Мраз, Нова година и куп именни дни. Децата обикновено получават през декември много подаръци. Защо да не са такива, които ще им позволяват да се насладят на зимата в цялата и прелест и без притеснение за родителите, дали ще настинат.