Родом съм от Казанлък и обичам истински този град. Радвам се да видя, че в последните години се съживява и просперира. Като дете чакахме с месеци Празника на Розата, който се провежда винаги през първия уикенд на юни. Сега водя със същото нетърпение и децата да се докосната до магията на маслодайната роза. Програмата на празника е богата, но аз препоръчвам да посетите следните 5 събитя:

1. Коронясване на царица Роза

Полагане на короната на новата царица Роза е едно от най-интерсните събития за децата и гостите на града. Състои и се в петък вечер на градския площад. Официалното коронясване се съпровожда от хореография и речи. Короната на новата царица Роза, избрана с конкурс измежду всички абитурентки на града, се връчва от миналогодишната царица Роза. На сцената са още подгласничките и царската охрана.

2. Ритуал по Розобер

Друго култово събитие е ритуала по розобер. На него се демострира на гостите, как се бере маслоайна роза. Ритуала се предлага сутрин около 10:00 в двата почивни дни – събота и неделя, като през първия ден е в някое от съседните на Казанлък села (напр. Кънчево и Ръжена), а в неделя е на розовите масиви край Казанлък. Това е и уникален шанс на всички, които не са се докосвали до маслодайна роза, да го направят. Да откъснат, помиришат и усетят този неповторим аромат. Може да си наберете цвят и да си го вземете с вас, напомняйки дълго след това за събитието.

3. Празнично шествие

До миналата година не вярвах, че деца на 2 години могат да седят мирни над един час и гледат някакво събитие. Е-е, шествието на празника на розата ме опроверга. То се състои в неделя от 12:00 по главната улица на града. По него минават над 5000 души от всички училища, спортни отбори, школп по изкуства, и много други. Има участници от близки села и далечни държави. Шествието е пъстро, разнообразно и интерсно. Трябва да кажа, че е посетено от доста хиляди посетители, затова е добре да отидете по-рано на място или да си купите билети със запазени места.

4. Заря и празничен концерт

Зарята и празничният концерт са веднага след коронясване на царица роза в петък вечер. Тук може да видите една от най-богатите и впечатляващи зари, които се правят в България. На няколко пъти онази вечер се откъсна едно силно “уааау” от многобройните посетители на събитието, при вида и тътена на фоерверките. След зарята следва обикновено празничен концерт с известни наши певци. Тази година на гости бяха Маргаритра Хранова и Любо Киров, които почти до полунощ караха посетителите да пеят и танцуват.

5. Панаир

И накрая, но не на последно място, е панаира край стадиона. Той е там около седмица по-рано и предлага множество гондоли, люлки, скоростни влакчета, блъскащи коли и голям брой от сергии. Не се настройвате, че ще отидете в парк на Дисней, но децата истински се забавляват на тази пъстра гама от люлки и сергии. На времето бях голям фен на скорстните вътрения, но изглежда организма ми вече не ги понася добре. За сметка на това децата направо ме дърпаха от едно място на друго, търсейки още повече скорост и адреналин. Не трябва да се притеснявате, че на панаира има доста роми, повечето от които работят там. Обикновено са дружелюбни и усмихнати и правят атмосферата още по-цветна.

Каквтото и да кажа за един от любимите ми празници, няма да е достатъчно. Ако все още не сте го посещавали, направете го следващата година. Имайте в предвид, че градът посреща над 150.000 гости, така че е добре да си запазите нареме места за спане. Ако ви остане време, може да се качите на култовия паметник Бузлуджа или да разгледате Казанлъшака тракийска гробница, намираща се под егидата на ЮНЕСКО.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си