В този блог няма да стане дума за планини. Нито за преходи. Затова пък ще се потопим в традициите на кукерството. Посетихме традиционния фестивал Сурва в Перник за първи път. Били сме преди няколко години в с. Турия, община Павел Баня. Сурва обаче е далеч по-богат фестивал с участия на десетки наши и чуждестранни кукерски формации. Нашите деца лесно се превъплатиха в кукерчета. Кристиян не се притесняваше да си сложи дори големи и страшни маски като тази.

На щанда за маски и сувенири имаше много интерсни и ръчно изработени неща. Искаше ми се да си взема маска, но тази която харесах, беше прекалено голяма.

Навсякъде по центъра имаше кукери, подготвящи се да премита през главната алея. Празникът беше силно посетен и с мъка и търпение успяхме да се доберем до челни места, за да се насладим на проявите на няколко групи. Децата се промушиха през решетките. Ето и кадри от кукерския фестива Сурва:

Страхотен фестивал, който всеки трябва да посети поне веднъж. Журито освен, че оценява групите, разказва и идеята на тяхното представление както и подробности около костюмите им.
Без да разберем изкарахме 3-4 часа, преди да огладнеем зверски.