С идването на есента неминуемо се прокрадват приятни мисли за идващата зима с надежда за много сняг и добре обработени писти (поне при скиорите и сноубордистите). Ако и вие сте заклет скиор и смятате да въвеждате наследниците ви в изкуството на пързаляне с лекота по снежнобели писти, то ето някой идеи как да оборудвате евентуални бъдещи ски легенди с подходяща ски екипировка за деца според възможностите и възрастта.

Ски екипировка

На първо място е ясно, че за децата смяната на ски комплект оптимално се прави всяка година, поради бързия им разтеж. Рядко ще имате лукса да ползвате едни и същи ски и обувки за два сезона. Ако пък го правите, то неминуемо ще има компромис между удобство и продължителност на ползване. Обикновено родителите се стремят да вземат по-големи ски и обувки, за да се ползват по-дълго. Това обаче често кара начинаещите скиори да карат със ски и обувки, по-големи от необходимото, затруднява усвояване на базови умения и в крайна сметка може трайно да повлияе негативно на желанието да карат ски.

През втория сезон се стига до обратната ситуация, където обувките вече са малки и продължителното им носене води до болки или недайси Боже до деформация на ходилото. Късите ски пък не дават възможност на детето да разгърне възможностите си и да доразвива оптимално уменията си.

За тази честа дилема и опирайки се на собствен опит мога да направя следните препоръки.

  • За предпочитане е ежегодна смяна на ски комплекта
  • За децата няма никакво значение, каква е марката и модела на ски, важно за тях е да имат удобни ски и обувки. Децата гледат обикновено цвета и картинките по ските, докато обувките остават почти скрити под гащеризона.
  • Децата (особено по-малките) не могат да амортизарат ски и обувки за един, та дори и за повече сезони (освен ако не карат по къмъни и пясък)
  • Ски оборудване втора употреба е лесна и достъпна опция за децата
  • Често старите ски може да замените за други срещу минимално доплащане
  • до към 10г. щеките повече пречат на скиорчетата, отколкото помагат
  • нови ски могат да се намерят на доста атрактвни цени извън сезона, проблемът обаче остава, какъв размер ще е подходящ за идния сезон
  • Ако имате повече от едно дете, може да планирате призползване на оборудването от по-малките деца (при разлика до към 3 години)
Ски екипировка

За първия ски сезон на децата купихме ски и обувки от ски пазара на стадион Васил Левски (всяка събота и неделя). Там има стотици варианти за оборудване на старо. Обикновено търговците са готови да заменят старите ви ски срещу други и срещу малко допълнително доплащане. Базово оборудване за деца втора употреба ще ви излезе между 100-150 лв (ски, автомати и обувки) и ще покрие напълно нуждите на начинаещи скиори. Разбира се има и по-нови модели или нови ски, които вече са на по-високи цени. Според мен тази инвестиция е напълно достатъчна, за да проверите желанието на детето да кара ски.

Когато детето се е запалило вече и иска да продължи зимното си хоби и през следващите зими  може да се търсят отново ски втора ръка или бюджетни варианти на нови ски и обувки. Такива например могат да се намерят на страницата на ски склад, например. Тези дни от там купихме нови туин ски с маркови автомати и нови обувки с три щраймера за цена от 260лв. общо. Тези ски със сигурност ще бъдат ползвани следващите зими и от Кристиян.

Ски екипировка

Разбира се, винаги остава варианта да влезете в магазин като SLS, Scott и т.н. и да купите ново ски оборудване за детето. За този вариант са необходими поне 350лв. Особено, когато може да си го позволи човек, препоръчително е да се инвестира в удобни за детето обувки. Също така може да купите и по-хубави автомати, които да местите на нови ски през идните сезони. Автоматите за разлика от ските и обувките могат да се използват доста години и да се напасват към растящите крака на малките скиори.

От всичко казано до тук относно ски екипировка за деца, важно е в началото да се култивира в детето желанието и удоволствието от каране на ски и сноуборд. Това не става със скъпо или неподходяшо (като размер) оборудване. Това става чрез личен пример, търпение и подходящ ски-инструктор за деца, който под формата на игра ще научи малчуганите на базови умения, които вие може да доразвиете.