Днес беше последния ден от престоя ни в Каменска къща. Макар и да бяхме посетили Ляшнишки водопад, водопад Мангъро и водопадите по река Камешница, днес пак ни беше едно водопадено настроение. Поне на мен и на Ема (Кристиян и баба Бубу предпочетоха до останат в къщата). Искахме да направим бърза разходка до съседното село Яворница, където някъде над него се намира Яворнишкия водопад. С едни-две питания намерихме джамията на селото – жълта постройка, неприличаща на други джамии, без минаре.

Джамията и пътеката, по която тръгнахме

Там паркирахме и поехме по пътеката покрай реката. Разходката от джамията до водопада е по-малко от един километър. Пътят постепенно се стеснява докато накрая се превърне в тясна пътечка. Няколко места има беседки с масички, а един път преминахме реката по мостче. Имаше и няколко интересни информационни табели за живота и видовете пеперуди, обитаващи района. Спирахме се на тях да чета на Ема, а и аз да се ограмотя.

Така, без да си даваме много зор, стигнахме до Яворнишкия водопад за около 20 мин. Както и другите водопади в Беласица планина и този си заслужаваше. Беше заобграден от непристъпни скали и сипеи от двете страни. Все пак може човек да се доближи в непосредствена близост и да усети пръските му. Порадвахме му се с Ема известно време и тръгнахме. по познатата пътека обратно.

И снимки от мястото.

Ако не трябваше да си тръгваме днес, за да  бързаме да избегнем Великденския трафик от Гърция към София, можехме да отскочим и до пропуснатия вчера водопад Дъбица край село Скрът. Уви, бързахме и го оставихме за друг път. На връщане се отбихме да покажем на майка ми местност Рупите, с горещите изводи и къщата на баба Ванга.

Минералните извори на Рупите

Освен тях, при наличие на време в района горещо препоръчвам разходката от Роженския манастир до Мелник, минаваща през прочутите Мелнишки пирамиди.

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си