Кога и къде се срещат кърлежи?

Пролетта и есента са сезоните, когато ухапванията от кърлежи са най-често срещани. Това обикновено са месеците май-юни и септември-октомври. През тези месеци броят на кърлежите е значително по-голям и вероятността да ни ухапят е по-голяма. Ухапването от кърлеж не се усеща и не е съпроводено от болка. Неприятен сърбеж или парене се получава на по-късен етап, ако гадината остане неоткрита.

кърлежи

Местата, които обитават кърлежите са тревисто-храстови и горски местности, посещавани от домашни или диви животни. Това обичайно са градски паркове и градинки, горски поляни, пасища, пътеки. По-рядко обаче има кърлежи в иглолистна гора. Може да се каже, че през активните им месеци се срещат почти навсякъде по затревени места в България.

Обикновено кърлежите причакват от засада в тревата удобен момент да се качат на жертвата си, като се ориентират по топлината и миризмата на преминаващите. Лазят по обувките и дрехи, докато намерят подходящо голо място по тялото. С помощта на хобота си се впиват в кожата и се пускат чак когато се нахранят. Кърлежите предпочитат нежните места на тялото, като свивките на краката, мишниците, слабините. Трябва обаче да спомена, че кърлеж може да се впие и по главата, на гърба и други нетрадиционни места.

Как да се предпазим?

За да сте сигурни, че няма да ви налази кърлеж, трябва да се откажете от ходене в планината или от разходки сред природата. Разбира се това е крайна мярка и би била равносилна да не се излиза на улицата, поради вероятността да ни удари автомобил…

За всички активни семейства, които искат да се радват на зелените поляни, ухаещи на пролетни цветя, да тичат през ливади и гори, да се радват на Майката Природа, бих препоръчал да вземат някой елементарни мерки срещу кърлежи и да се забавляват. И нека е ясно, че ежедневно хиляди наши сънародници биват ухапвани от кърлежи. Много хора, живеещи по селата, ги налазват многократно и така са свикнали с тях, че не им придават никаква драма.  И двете ми деца, както и ние с жена ми, сме „хващали“ гадини след разходки. Случва ни се май всяка година. В такъв случай трябва да се запази спокойствие и кърлежа просто да се отстрани.

На разходка с деца през сезона на кърлежите е добре те да са с дълги крачоли.

Основните предпазни мерки са следните:

  • Носете дълги функционални панталони, загащени в чорап.
  • Ако сте с къси панталони, се напръскайте със спрей против кърлежи (но и той не е гаранция) и се оглеждайте по-често.
  • Носете светли дрехи, понеже тъмните кърлежите лесно се забелязват по тях.
  • След почивка и сядане на поляна се огледайте, дали нямате някой нов „приятел“ по дрехите.
  • Преглеждайте се внимателно вечерта след приключенията сред природата преди баня. Ранно открития кърлеж се отстранява значително по лесно.

Ако все пак имаме кърлеж?

Първо правило – без паника. Процедурата за освобождаване от натрапника трае -1-3 мин.

Ако се намирате на място близо до лекарски кабинет, може да го посетите и искате съдействие. По мое мнение, обаче това далеч не е необходимо и всеки може да се справи и в домашни условия с подръчни материали. За целта е добре да се полза пинцета. Важно е да се действа бавно и внимателно. Бързината в случая няма да помогне, но може да навреди и усложни процеса по вадене.

Кърлежът се захваща с пинцетата, колкото се може по-близо до главата и хобота, т.е. добре е да се захване цялото тяло намиращо се на повърхността на кожата. С внимателни движения гадината се издърпва с леки въртеливи движения милиметър по милиметър.  Ние обикновено го мажем предварителни с олио, спирт, ракия или друга течност, която да го накара да отхлаби захапката. Ефективността на този метод е плод на критики, така че не е задължително. Също така въртене в или против часовниковата стрела е без значение.

Когато извадите кърлежа, проверете внимателно дали е цял. Дали главата с хобота е на тялото или има остътъци в кожата. Ако има остъци, означава, че сте го скъсали. Отстранявате ги така, както премахвате трънче или треска от кожата – с игла или ножка отваряте повърхностния слой на кожата и премахвате остатъка. Дезинфенцирате с подръчни метариали мястото.

Ако неуспеете да извадите кърлежа или части от него, задължително потърсете медицинска помощ.

Наблюдавайте мястото на кожата през следващите дни дали няма да се появи зачервяване, обрив или болка на същото място. Ако е налице такова, се обърнете към специализиран доктор, като е добре и да занесете извадения кърлеж, който може да съхраните в буркаче.

Други статии от категория “Съвети”

Бране на билки по време на преход – да съчетаем приятното с полезното
Как да изберем колело за дете? 8 неща, на които да обърнем внимание.
12 причини да отидете на къмпинг с деца
Всички статии от категория “Съвети”