Сутринта започна със закуска в компанията на Челси и Кейт, с които се запознахме предния ден. Те също, както ние с Ема, опознаваха района. Решихме заедно да отидем до скалния манастир Св. Марина, намиращ се точно под хижата в една цепнатина на скалата. До там водеше стръмна пътека. На две места дори имаше и въже за обезопасяване.

Ема се чувстваше в “свои води” катерейки се по скалите и метални стълби. Достигайки скалния манастир останахме без думи. Беше направен на място, което изглеждаше недостъпно (пътеката е направена скоро за да се реставрира манастира).

Още по-умопомайващ е факта, че Св. Марина е изградена и ползвана преди около 1000г. като достъпа най-вероятно е бил от към реката. Мястото е много духовно и за късмет са се намерили добри хора, които със собствени средства възобновяват манастира. Постояхме малко преди да тръгнем обратно.

Пътят обратно нагоре към хижата беше труден. Трябва тук да спомена, че Кейт е на възраст около 70г и заедно с Ема и помагахме. Докато тя и Челси са доста набожни и изпитаха истинско духовно щастие да бъдат на това място, ние с Ема изпитахме по-скоро приключенско щастие да преодолеем трудния терен и да открием малко известния скален манастир.

 

Седмица по-късно, заедно с мама, Бени и Венци посетихме освен скалната църва Св. Марина, а също и друг скален манастир Св. Безсребреници Дамян и Козма. До него се стига минавайки през частен имот. Необходимо е да се уговорите за достъпа до него. От хижата с удоволствие ще ви съдействат. Скалния манастир се намира в естествена двуетажна пещера на левия бряг на р. Искър.

На първия етаж има параклис посветен на Св. Димитър, а на втория – друг наименован на светите братя Дамян и Козма. Достъпът до църквата е труден, а от нея са останали само фрагменти. Тук може да научите повече за историята на тази уникална скална църква. Това, което ние видяхме, определено ни накара да се замислим над силата на вярата.

В близост се намира още една слална църква – “Св. Никола” (Глигора) – която не успяхме да посетим.

Стана обяд и се отправихме да хапмен към хижата. На път за нея спряхме да посетим църквата Успение Богородично (или Карлуковски манастир), намираща се в двора на психиатричната клиника. За да я посетите, просто питайте охраната на портала, където има ключ за нея.Ето и няколко кадри от нея.

Ако се чудете къде да прекарате един уикенд, Геопарк Искър-Панега предлага богато разнообразие на прородни феномени и исторически паметници. Не се колебайте да посетите този неизвестен край. Няма да съжалявате.

Крайречен ландшафтен парк Панега

Пещери и скални феномени край Карлуково