Онлайн планинска застраховка на УНИКА

Преди известно време споделих за новата възможност при УНИКА да се сключва онлайн планинска застраховка – индивидуална и групова/семейна, както и различните опции. Днес споделям необходимите стъпки, необходими за сключването и от вкъщи. Цялата процедура за нас четиримата отне около 7-8 мин, като най-дългата част бе подаване на данните за застахованите лица.

Ето и отделните стъпки за сключване на онлайн планинска застраховка:

Избор на вид застраховка

Първата стъпка за сключване на онлайн планинска застраховка е зареждане на главната страница на УНИКА и избор на зеления бутон от менюто КУПИ ОНЛАЙН. Следва избор на вида застраховка, като изборът е между планинска застраховка и за пътуване в чужбина.

Аз избрах онлайн планинска застраховка и продължих напред.

Спецификация на застрахователни параметри

Следва спецификация на параметрите по застраховката – брой възрастни и деца, период на застраховката, избор на застрахователна премия между 1000 и 10.000 лв, опция за включване на покритие за хеликоптер и получаване на оферта за стандартен или екстремен пакет.

Избрах стандартния пакет и продължих.

Детайли за застрахованите

Следва най-времеемката част от сключването на застраховката – въвеждане на данните за застрахованите лица. Подробни данни се задават за титуляра на застраховката, докато осталите застраховани подават само имена и ЕГН.

Преглед на данните

Предпоследната стъпка преди сключване на онлайн планинска застраховка е преглед на данните. Виждат се всички данни, въведени до този момент и ако има грешка, сега е моментът да се коригира.

Потвърждение и плащане

Заключителната част е потвърждение на застраховката и плащане. Потвърждението става чрез код, получен като съобщение на заявения мобилен номер. Плащането може да се нареди по банков път чрез кредитна карта (поне аз така направих). След успешно плащане излиза съобщение, че застраховката е успешно сключена.

За финал получих имейл с потвърждение за сключената застраховка, който съдържа прикачени полицата на застраховката, общите условия, преддоговорна информация и разписка за извършено плащане.

За финал

Сключване на планинска застраховка е лично решение и всеки от нас сам преценява дали и кога му е нужна. Наличието на избор на пазара и възможността за склюване на онлайн планинска застраховка е положително за всички нас, които обичаме да сме в планината. Както писах и в предишния пост, застраховката няма да ни спаси от неприятности и инциденти, но може да ограничи проблемите от последиците при евентуални такива. Пожелавам на всички многобройни и безаварийни приключения.