Дахщайн Вест – идеална дестинация за малки скиори

Много семейства свикнали да прекарват зимните си ваканции из побелелите била на планините неминуемо си задават следния въпрос, след като се роди първото (или пък второто) дете: как и къде ще караме ски с малкото човече?

Ако случайно сте фенове на Алпите и не искате да променяте навиците, само защото членовете на семейството са се увеличили, тук ще научите за една малко позната дестинация в Австрия, която предлага отлични условия за ски почивка за семейства с малки и големи деца. Става въпрос за Дахщайн Вест (Dachstein West), който посетихме през последните две зими (сезони 2015/16 и 2016/17) и останахме крайно доволни от избора си. Ще споделя лични впечатления и информация, как да направите една изгодна и изпълненена с много положителни спомени активна зимна семейна почивка.

Местонахождение:

Дахщайн Вест е ски курорт, намиращ се на границата между провинциите Горна Австрия (Oberösterreich) и Залцбург. Достъпът до курорта става през населените места Госау (Gossau), Русбах (Rußbach) и Анаберг (Annaberg), намиращи се на около 800 м.н.в. От тях има изградени лифтове водещи към високите части на курорта. В непосредствена близост има и други селца – Абтенау (Abtenau), Промберг (Promberg), които са в удобна близост до курорта и които предлагат редовен безплатен автобусен превоз до лифтовете.

Първият голям плюс на курорта е относителната близост до България. Ние предпочитаме да пътуваме с кола и Дахщайн Вест се явява един от първите ски курорти (но не и единствен), намиращ се на около 2 часа път от границата на Австрия и Словения – Караванкентунел. Повечето големи и известни курорти са по-отдалечени и изискват по-дълго време за път, което както се знае е особено чувствително, когато имате малко дете в колата, вързано за седалката за значителен брой часове.


Ски корорт Дахщайн Вест

Дахщайн Вест предлага всички удобства и екстри на модерен ски-курорт. В същото време е запазил духа и идилията на китно алпийско местенце, където без притеснение цялото семейството може да се отпусне и отпочине, далеч от големите и препълнени ски ресорти в Австрия. Все още Дахщайн Вест е малко познат курорт и се посещава най-вече от хора, живеещи в околностите. Но когато чевек го посети веднъж, определено ще остане очарован. Бих казал, че курорта е идеален за семейства с малки и големи деца, за хора предпочитащи насладата от карането на ски, пред спортните постижения, хора които ценят прекрасната панорама и селското спокойствие. При все Дахщайн Вест предлага топ-модерни лифтове, многобройни хижи и преди всичко относително евтини за Аврстрия ски карти.

От последната година ски курорта предлага нова атракция – ски маршрута panoronda с обща дължина от 44 км, който дава възможност да се обходи и прокара на ски целия курорт.

Дахщайн Вест може да покарате на 160 км писти, подходящи от начинаещи до про-скиори и сноубордисти. 70 лифта и влека работят непрекъснато от декемри до началото на април.

По мое впечатление, макар и на сравнително ниска височина от около 2000м.н.в. Дахщайн Вест предлага изключителна сигурност от към сняг. Ние бяхме там и през януари и през средата на март и в двата случай, снегът беше в изобилие, а пистите префектно подготвени.

 

За децата

Във всяко от трите изходни за курорта селца има ски-училища за деца. Били сме на две от трите училища и трябва да кажа, че техните ски-курсове и префесионализъм надминаха и най-смелите ми очаквания. За тях е нормално дете да се качи на ски от 3 годинки и за най-малките се предлагат двучасови упражнения на подходящи за уменията на децата писти. Учителите са специализирани в начална подготовка на деца и се отнасят изклютелно мило и с разбиране. Имат индиански палатки, където децата получават чай или някакви сладки изкушения, като награда за постигнатото.

По-големите са обучавани общо 4 часа на ден – 2 преди обед и 2 следобед. С учител обикалят из целия курорт и се учат на правилна техника на каране.

И Кристиян и Ема се възползваха от услугите на ски-курсовете и крайния резултат след петте дена каране беше очеваден – сигурност, лекота и увереност във владеенето на ските, желание за скокчета и леки офроуд спускания. Кристиян ходеше със ските още когато беше на 2 години и въпреки крехката си възраст, ски инструктурите проявиха търпение и го включиха в групата на най-малките (трябва да кажа, че баба Еми беше при него през това време).

По време на курса се организрат игри със ски-учителите и аниматори, които страшно се харесват на децата. Пеят песни на немски, като дори и децата на чужденци се увличат и учат мелодичните песнички. Накрая на курса се провежда състезание по наредено трасе и всички деца се награждават.

 

Предложения

Дахщайн Вест е сравнително изгодна дестинация за ски почивка спрямо други ски курорти. Отделно от това курорта предлага отделни възможности, които допълнително правят идването тук по-атрактивни. Ето и някой от тях:

 • Kids-Holidays 6.0 – това може би е най-доррото предложение за семейства с деца, което се прави всяка година през две определени седмици от сезанапредложение за семейства с деца. И двете години ние се възползвахме от него което ни спести около 500 евро. Обикновено двете избрани седмица попадат в слабия сезон след нова година и средата на март. Офертата дава възможност деца под 6 години да се възползват напълно безплатно от ски екипировка, ски училище за 5 дена, безплатна нощувка и храна в избрани хотели (не се доплаща за децата). Предложението е валидно при седем дневен пресой на родителите и покупка на шест дневни ски карти.
 • Active Familyдругото атрактивно предложние се отнася за последните седмици на зимния сезон. При него деца до 15г. карат безплатно по пистите на Дахщайн Вест, ако родителя е закупил ски карта за минимум от 6 дена. 
 • Русбах и Анаберг предлагат и детска градина за най-малките, където те ще потънат в игри и забавления, докато родителите се насладят на няколко спокойни часа. В Русбах специално, тази услуга е безплатна ако сте отседнали в селцето. Ние не сме ги пробвали, но ако имате деца под 3 години, определено може да се замислите за тази възможност (алтернативата е да имате баба, която да поеме тази роля).

Ако решите да прекарате зимната си ваканция на Дахщайн Вест силно препоръчвам и някой от предложенията за времето, когато не карате ски. Отделете половин ден и пробвайте разходка с шейна, водена от расови коне или спискане по естествена перфектна писта за шейни, подходяща за големи и малки или може би разходка със снегоходки сред многобройните девствени райони и далеч от всякаква цивилизация.

В близост има прекрасни минерални и лечебни извори, където може да се разпусне след навъртяните километри на ски през деня.

 

Други съвети

От последните ни две посещения бих споделил още следните идеи и информация за приятна и отморяваща почивка в Дахщайн Вест:

 • Пътуването от София с кола трае приблизително 12 часа. Ние лично предпочитаме да тръгнем в петък вечер и в събота сутринта да сме на място.
 • Може да изберете между различни форми на престой в хотел/хостел, но лично ние препоръчваме избор на полупансион. Навсякъде получавате богата, здравословна и разнообразна закуска и 4-5 степенно меню по избор за вечеря. Изборът за вечеря се прави сутрин на закуска по предварителни опции. На закуска в доста хотели се толерира правенето на сандвич за през деня. Ние обикновено правехме по един сандвич за всеки, като огладнеем междувременно. По този начин всякакви грижи с прехраната отпадат и имате време за вас и семейството ви.
 • Цените из ски курорта са същите като в селата, няма завишение, няма измами. Да, не са бълграски цена, но човек поне получава дружелюбно отношение, вкусна и на място сготвена храна, прилични порции и алпийска атмосфера. Ако искате да спестите, може спокойно да си купите от България или местните магазини храна и напитки за обяд и да разчитате на тях за през деня.
 • Магазини има във всички селца, от където да си купите основни продукти.
 • Гледайте да спазвате ограниченията на скоростта и си купувайте винетки в Австрия и всички транитно преминавани страни, понеже от личен опит знам, че нарушенията и глобите стигат до България. 

Разходи и финанси

Ето и някой пера от разходите:

 • нощувки, полупансион и ски карти за цялото семейство – 1100 – 1600 евро за 7 дена и 6 дневни карти. В горната граница влизат хотел с басейн и спа център
 • Разходи за храна  – 20-30 евро на ден за обяд и напитки (носехме си допълнителен сандвич за през деня)
 • Гориво за 2400-2500 км общо – 150-160 евро
 • Винетки, такси за път – около 100 евро

Ние лично силно препоръчваме Дахщайн Вест, понеже и двете години си изкарахме чудесно с децата там. Може би ще го посетим за трета поредна година, кой знае 🙂