Бяхме в района на Разлог да празнуваме рождения ден на Соня. Планът беше за пълно отдаване на СПА, минерални бани и релакс. Хубаво, но все си мислех да включа поне едно кратко раздвижване до близка забележителност. Времето беше хубаво, а и не може да се стои постоянно в топлия басейн (е, изглежда някой хора го могат :-). Предложих да се отбием до близкото село Добърско с известната църква “Св. Св. Теодор Тирон и Тедор Стратилат”. Бяхме я посещавали преди няколко години, за да разгледаме икони как Христос отлита с ракета в космоса. Църквата е изграждана между 11 и 17в. и е много добре запазена, заедно със стенописи от 1672 г.

Не църквата, която е част от 100те национални туристически обекта, бе цел на нашето идване днес. Искахме да посетим един малко известен водопад в края на селото – Щрокалото. До него стигнахме като подминахме началното училище и на кръстовището на Първа и Десета улица се отбихме към водопада, следвайки червените стрелки с надпис “водопад”.

Следваше само още една табелка и завой на дясно след около 40м. и се озовахме на 200м. от водопад Щрокалото. Беше пълноводен и с височина около 30м. Той може да се види в цялата си прелест само отстрани или от скалата над него. Няма достъп до неговото подножие.

Няколко снимки на водопада.

Околната панорама беше идилична – зелени поляни със селските къщи на хълма отсреща, а от две страни се белееха заснежените била на Пирин и Рила. С децата се покатерихме по близките каменисти пътеки, защото разходката до водопада се оказа съвсем кратка.

Освен църквата и водопад Щрокалото наоколо има куп други забележителности и места за посещение с децата. През лятото непременно посетете парка за танцуващи мечки край село Белица. Също през лятото горещо препоръчвам разходка до хижа Добърско. Освен любезен хижар, по пътя ще си отядете на горски плодове. А в Разлог може да заведете децата на конна база Дворене, където Ники ще им помогне да усвоят основни техники при яздене.

2 КОМЕНТАРИ

    • Съжалявам за липсата на вода. Ние бяхме през пролетта и тогава водопада бе доста пълноводен. Все пак наоколо може да се посети известната църква в Добърско. А и в Разлог, с. Баня и Банско не липсват интересни места. Поздрави

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си