След две години на ски в района на Дахщайн Вест, тази година решихме да търсим ново място за ски. Започнахме с избор на хотел и за първи път тази година се доверих на агенция, специализирана в ски-почивки – smart travel. За няма и два дена получих няколко предложения, покриващи нашите изисквания. Спряхме се на хотел с полупансион и басейн в близост до Zell am See (Цел ам Зее). От хотела имах на разположение 3 различни ски района на 15 мин. с колата. От тях се спряхме на най-големия ски-център – Saalbach-Hinterglemm-Leogang. Имаше всичко, което един любител скиор може да очаква. Дори повече. 270 км. писти, модерни лифтове без опашки, извънпистови трасета, достъпни ски-училища за деца, предизвикателства за спортните скиори.

Първата ни работа след като пристигнахме, настанихме и починахме от дългия път бе да запишем децата на ски-училище. 6 дневен целодневен курс струва 200 евро и е може би най-доброто, което може да се направи за децата, ако обичат да карат ски. Още в неделя сутрин ги разпределиха в различни групи според възможностите. Кристиян и Ема се отправиха заедно със своите ски учители по пистите. Курсът беше от 10:00-12:00 и от 13:-15:30. На обяд взимахме Крисо да обядва с нас, докато Ема заяви още на първия ден, че иска да си е с групата.

Последния ден даже и се молихме да обядва поне един ден с нас 🙁 Трябва да кажа, че ски училището бе много добро и децата видимо напреднаха само след 1-2 дена. Криси без проблем успяваше да се справи с червени писти ( а той-дори и не знае, какво значат цветовете на пистите). Ема си усъвършенства карането със събрани крака и накрая с лекота спускаше черни писти със завидна скорост. Разбира се бяхме много горди, когато на състезанието в края на курса Ема спечели първо място в групата си

Криси стана трети в групата на каките и батковците.

Ние със Соня си карахме докато децата бяха на курс и обикаляхме отделните части на ски центъра. Той реално свързва ски-центровете на 5 отделни населени места – Заалбах, Хинтерглем, Фордерглем, Леоганг, Фибербрун – намиращи се в две долини. Доволно покарахме, а още по-доволни бяхме от хубавото време и очаквано вкусната храна. Аз се опитвах да навъртам километраж, денивелация и скорости, докато Соня предпочиташе по-лежерното каране. Имаше обаче за всекиго по-нещо.

 

Единият ден използвах да се включа в т.нар. Предизвикателство. Състои се в обикаляне на целият курорт с преминаване на 72 км и 12.000м денивелция по определен маршрут в рамките на един ден. Успях да го завърша за около 6.5 часа и сега чакам тегленето на жребия за наградите :-).

Пейзажите, откриващи се от различните върхове бяха страхотни. Обожавам да гледам заснежени планини и често се спирах да снимам. Понякога карахме до наближаване на залеза.

Фен съм на австрийската кухня, още повече ако я консумирам някъде край пистата с хубава гледка към някой връх. Имахме възможност да се насладим и на такива моменти.

Обикновено вечер, след курса на децата, оставахме и карахме още поне час ски заедно. Децата нямаха търпение да покажат, какво са научили през деня. Чудех се откъде взимат силата (особено Кристиян) да издържат. Те обаче успяваха да ни изненадат, колко скрити сили имат. След ските и пътя до хотела, искаха да ходим на басейн.

Време за почивка няма – и там прекарвахме 40-60 мин. докато стане време за вечеря. Вярно е, че заспиването ставаше понякога даже и преди да си легнат в леглата :-), но на другия ден нямаха търпение да караме ски отново.

С удоволствие  гледах как децата задобряват всеки ден. Ема направи ме учуди, какъв прогрес направи от ски-училището на Витоша и тук.

Кристиян също взе да кара много уверено и с по-голяма лекота. Пускаше се където му кажех без да мисли трудна ли е или не пистата.

Така, някак неусетно, минаха 7 дни. Още в неделя като се прибрахме в София започнах носталгично да гледам снимките ин клипчетата ни. Чакаме от сега следващия ски-сезон и таим надежда да се качим на ските поне още веднъж през този.

Още малко впечатления запечатани в следното видео.

Ето и няколко допълнителни данни за цени:

  • 7 дневен полу-пансион – 1200 евро за четирима
  • просторни стаи, напълно обзаведени и за самостоятелно готвено
  • стаите се чистиха всеки ден и бяха много добре поддържани
  • басейн и спа
  • Лифт карти за възрастни за 7 дни – 277 ерво, за дете над 5 – на 50%
  • ски курс за деца 4-6 дена – 194 евро
  • Пътят до Цел ам Зее – 1200 км (около 13-14 часа)

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си