Никополис ад Нестум

За начало на почивката в село Лещен избрахме да посетим късно-античния римски град “Никополис ад Нестум” край село Гърмен. За нас възрастните, както и за Ема и Лия, беседата беше много интересна. По-малките деца, Кристиян и Лия, не разбираха много от разказите за историята на крепостта, но за сметка на това се занимаваха по свой си начин около нас.

Никополис ад Нестум е обявен е за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието. Основан е през 106г от римския император Траян, в чест на победата му над даките. Наречен е “Град на победата при Места”. Културният разцвет на града е през периода II-VIв, в края на VIв е разрушен от славяни и авари. Върху развалините му през средновековието възниква селище, което съществува през периода X-XIIв. След разрушението от VIв. през IX-Xв градът отново се възражда под името Никопол и просъществува чак до XIIIв, когато загива при походите на кръстоносците.
В градa са се секли монети от времето на император Комод (180-192г) до управлението на император Каракала (211-217г). Намерените монети и оброчни релефи свидетелстват за почитането на божествата – Зевс, Плутон, Хермес, Тракийския конник, Асклепий и Хигия, както и речния бог Места и почитаните от траките Арес и Дионис.

Никополис ад Нестум е един от малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите.
Най-ранните археологически находки тук са от времето на неолита. Разкрите при разкопките са около 280м. крепостни стени със внушителни размери и дебелина, както и няколко наблюдателни кули. Интересни за нас бяха богато жилище с вътрешен двор и мраморна колонада с потрик. Най-голямото помещение е кухнята. При първоначалния план в центъра на двора е имало басейн (имплувий), който на по-късен етап е превърнат във вътрешен двор, настлан с калдъръм.

Там са намерени останки от църква, керамични съдове и монети, както и ритуална стая, складове и други. В непосредствена близост до южната крепостна стена е разкрита и обществена баня с топъл и студен басейн, както и стая за масажи (античен СПА център). Водата е била докарвана по канална мрежа от минералните извори на Огняново, отстоящи на 7-8км от крепостта.

Трябва да се отбележи, че засега е проучена една малка част от Никополис ад Нестум. В идните години се планират още разкопки, които предполагам, ще разкрият нови факти за живота на обитателите му.

Определено идването тук си заслужава не само заради интересната история на античния град, но и заради спокойствието и вълшебната природа, обграждаща го.

Вековните чинари в Гърмен

Друга интересна забележителност в непосредствена близост представляват вековните заградски чинари в Гърмен. Намират се на половин километър от центъра на село Гърмен, до моста в квартал Заграде, по пътя за Гоце Делчев и съвсем близо до античния град.

Заградските чинари са двете най-атрактивни дървета в околността. Едното е на възраст над 600г с височина 24 метра и 11 метра обиколка. Чинарът спечели приза на онлайн гласуването за “Дърво на годината” в България, с което си осигури място в класацията за европейско дърво на годината.  По-малкият му брат е на около 300г.

Други обекти които посетихме в близост:

Синият вир край село Ковачевица

Канинска екопътека

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си