По време на прехода

Слушате ли само децата по време на разходка, сигурно няма да стигнете много далеч. Обратно, ако не обръщате внимание на техните нужди, потребности и желания надали ще изпитате наслада при достигане до крайната точка. Постоянни предупреждения, заплахи и подвиквания към децата често помрачват настроението на цялата група.

Ето някой ценни съвета по време на разходката, които ще ви помогнат да и се насладите

  • Освежете скучни пасажи с откривателски игри и наблюдение на животни/растения – бръмбари, мравки, гъби, птици, маркировка правят прехода разнообразен и му предават изследователски характер. Например аз често карам децата да откриват маркировката и те с голям ентусиазъм тичат напред и се състезават за да намерят следващия знак. Освен това им обяснявам за какво служи тя и как да разпознаят, дали са на правилния път.

  • Обръщайте внимание на малките открития на децата и ги насърчавайте да правят нови открития. Често децата виждат неща, които възрастните пренебрегват или считат за незначителни. Изслушайте и поощрете ги. Дали ще е някой бръмбар или интересно цвете – просто им обърнете внимание и им кажете, че ги чакат нови, още по интересни открития по пътя.

  • Разкази, легенди и приказки могат да се свържат с видяни обекти и да спомогнат преминаването на по-скучни части от прехода. Увлечени в слушане те бързо изминават значителни разстояния. Пеенето на любими песни заедни също разведрява обстановката и помага на групата да се движи напред без излишни спирки и отклонения.

  • Децата се мотивират да ходят, когато са в група. Ще се учудите, колко много вървят децата ви, когато ги съберете с други. Особено, ако има по-големи деца, те служат за пример за по-малките и ги карат да ги следват неотлъчно. Моя личен опит с група деца потвържадава това. Малък проблем може да се окаже ако сте с две деца и едното иска да бъде носено. Това може да накара и второто да поиска същото. В по-голяма група този ефект не съществува.

  • Сменяйте ролите с децата и им дайте възможността те да водят групата. Ще видите колко целенасочено и бързо те ще ви поведат в желаната посока. При повече деца, сменяйте водачите. Това повдига самочувствието им и ги учите на игра на отговорност и екипност. По-големи деца могат да участват при планиране на прехода.
  • Измисляйте игри по време на отдих. Децата не могат просто да седят на пейка и да почиват, те имат нужда да се движат дори по време на почивка.

  • Оставете малките деца да се придвижват самостоятелно и да трупат собствен опит. В същото време бъдете наблизо и съблюдавайте правилата за безопасност. Дъщеря ми Ема искаше да върви сама още от 1г и 4м. Сама търсеше помощ, когато имаше трудно преодолими места. При опасни пасажи аз държах ръцете и над главата и вървях зад нея.

  • Научете децата да опазват животинския и растителен свят. Бъдете и вие добър пример. Не късайте редки цветя/растения и не унищожавайте на животни (бръмбари, мравки, прилепи, гущери). Взимайте всички отпадъци с вас и ги изхвърляйте на предназначени за това места. Така скоро ще видите как децата ви ще дават добър пример на други деца.

  • Малки сувенири (камъчета, празни охлювни къщички, паднали пръчки) могат да бъдат взимани. Може по-късно да бъдат оцветени или да послужат за игра.